Среща с представители на Министерството на транспорта

Дунав

27-11-2017, 14:16

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отчитат националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити в Русенско

Представиха част от законодателните предложения на Европейската комисия в сферата на автомобилния транспорт

Заместник- областният управител Валентин Колев откри среща с представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Той подчерта, че председателството на Съвета на Европейския съюз дава разнообразни възможности за развитие и утвърждаване на страната ни като все по-сериозен фактор в европейското семейство. Колев каза,  че срещата е от съществено значение за региона, поради естественото му географско положение, в частност преминаването на европейски коридор VII и IX през територията му , близостта на летището в Букурещ и потенциала за развитие на това в Щръклево. Заместник- областният управител акцентира и на важността на река Дунав за икономическото развитие на региона.

По време на форума екип от експерти към Министерството на транспорта и информационните технологии представи част от законодателните предложения на Европейската комисия в сферата на автомобилния транспорт, т.нар. „Автомобилен пакет“. В него особено внимание е отделено на законодателните разпоредби за командироване на работници на международния автомобилен транспорт и каботажната дейност. Предвиждат се разпоредби, които да забранят на международните водачи да ползват редовната си седмична почивка на борда на превозното средство. В автомобилния пакет предстои и евентуално изменение на директива Евровинетка, като се налага принципът замърсителят плаща, ползвателят плаща и плавно преминаване към такса изминато разстояние вместо такса време.

Специално внимание беше отделено и на въздушния транспорт, който има значителен принос в икономиката на ЕС. Данните сочат, че над 1,45 млрд. пътници са заминали или пристигнали на летищата в страните от Европейския съюз през 2015 г. В тази връзка беше отбелязано, че въздушният транспорт е един от факторите с решаваща роля за европейската интеграция и конкурентоспособност.

От страна на Русенския университет „Ангел Кънчев“ ръководителят на катедра „Транспорт“ доц. д-р Асен Асенов представи презентация относно възможностите за осъществяване на комбинирани превози на територията на град Русе. Доц. Асенова обясни част от историческите предпоставки, превръщащи Русе във важен търговски кръстопът. Детайлно беше разгледана и транспортната инфраструктура на областта, като за трансграничния регион Русе се отличава с най-голяма гъстота на жп. Линиите, около 55 км./1000 км2. Освен това внимание беше обърнато и на пристанищните терминали в града, както и политиките за развитие на ЕС и България.

Инициативата се осъществи в рамките на сътрудничество между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Областна администрация Русе, домакин на форума беше Русенски университет „Ангел Кънчев“