Киномания Пловдив продължава

Пловдив Лайф

27-11-2017, 14:30

Снимка:

Lucky Дом на киното

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Проблемът с екстремния национализъм в “Да живее България” и суровия свят на руския балет в “Болшой” - този понеделник на Киномания

Киномания Пловдив продължава в LUCKY Дом на киното и все още можете да се възползвате от богатата палитра на седмото изкуство, която пристига в града. От 19:00 часа днес можете да гледате документалният филм на Адела Пеева “Да живее България”. Филмът се фокусира върху един сериозен проблем – възраждането на екстремния национализъм у нас. В продължение на три години е проследено развитието на няколко младежи от София, Стара Загора и Пловдив, които определят себе си като патриоти и по-често като националисти. Водени от патриотични чувства и желание да утвърдят собствената си идентичност, тези млади хора прекрачват тънката граница между патриотизма и откровения национализъм. Въпросът е: какво бъдеще да очакваме ние? И още: Къде е границата между патриотизма и национализма? Кога и как започва осъзнаването в патриотизъм и как – в национализъм? Кой участва в това осъзнаване: учители, родители, приятели, хора на духовността, местното управление?
В 20:45 часа “Болшой” ще ви потопи в красивия, макар и суров, свят на руския балет. Режисьорът  Валерий Тодоровски разкрива и дребните ежби, и несломимите мечти на начинаещите балерини. Историята за изпълненото с надежди младо момиче, понесено от вихъра на танца, е разказана на фона на величествената балетна музика на Чайковски. Тодоровски изгражда персонажите си (изиграни от истински балерини!) с деликатната психологическа нюансираност на белетрист, изследвайки в дълбочина отношенията между Юлка, приятелката й и съперница Карина и тяхната безцеремонна учителка Белецка.
Билетите са на редовна цена 7лв, 6лв за студенти и пенсионери, и 30лв за карта за 5 прожекции. Можете да ги закупите на касата в LUCKY Дом на киното и онлайн на www.boxoffice.bg.
Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2017 година.