Откриха живи бактерии по Международната космическа станция

Свят

27-11-2017, 16:53

Снимка:

nasa

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Бактериите били донесени случайно от Земята с различни материали

Учени откриха по повърхността на руския сегмент на Международната космическа станция живи бактерии, дошли от космоса, съобщи ТАСС. "Бактериите се изследват на Земята и изглежда не представляват опасност", заяви руският космонавт Антон Шкаплеров.

Той разказва, че при излизанията си в открития космос в рамките на руската програма, космонавти вземат с памучни тампони намазки от външната повърхност на станцията. След това пробите се доставят на Земята.

„Сега се изясни, че отнякъде върху тампоните са се появили бактерии, каквито първоначално нямаше върху модула на МКС“, каза Шкаплеров. „Следователно те са дошли отнякъде в космоса и са се заселили по външната страна на обшивката. В момента се изследват и изглежда, че не носят никаква опасност“.

Шкаплеров съобщи още, че редица земни бактерии са оцелели по външната повърхност на станцията, независимо че три години са били в условия на космически вакуум и температурни промени между минус 150 градуса и плюс 150 градуса Целзий.

Бактериите били донесени случайно от Земята с различни материали, доставени на борда на станцията, за да бъдат изследвани в открития космос.

Шкаплеров ще оглави новия екипаж на станцията, който ще бъде изстрелян към МКС на 17 декември.