ГДБОП неутрализира организирана престъпна група за наркоразпространение

Операцията е реализирана под наблюдението на Специализираната прокуратура

Четирима участници в организирана престъпна група за наркоразпространение, действала на територията на Кюстендил и София, са установени и задържани в хода на проведена на 25 ноември специализирана операция. В акцията са участвали служители на ГДБОП и колегите им от ТС БОП-Кюстендил. При предприетите обиски у четиримата са открити  общо около 200 г марихуана и 90 г кокаин, разфасовани на дози за черния пазар, а в рамките на извършените претърсвания са иззети везни, тефтер със записки за продажбите, DVR, мобилни телефони и други доказателства за престъпната им дейност. Единият от участниците бил засечен от служителите на МВР на улица в Кюстендил, докато управлявал мерцедеса си. За да изхвърли намиращата се у него дрога, той предприел брутална маневра за бягство. Дал газ, ударил една от полицейските коли, блъснал и нанесъл щети и на паркиран частен автомобил. След като изхвърлил разфасовките с наркотици през прозореца, надявайки се това да стане незабелязано, спрял на стотина метра от инцидента и се предал.

Според  събраните до момента данни групата е действала от декември 2016 г., като е разпространявала в региона предимно кокаин и марихуана.

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на задържаните и им е наложила  прокурорско задържане до 72 часа. Днес, 27 ноември 2017 г., в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на трима от тях. На четвъртия участник в групата е наложена „парична гаранция“.