Фандъкова ще получи официално знамето „София 2018 – Eвропейска столица на спорта“

Церемонията ще се състои в събота

52 вида спорт, каскади, олимпийски шампиони и много изненади са подготвили възпитаниците на НСА по повод 75-ия юбилей от основането на висшето училище, съобщи тв Европа.

По време на празничния спектакъл ще бъде даден и стартът на кампанията „София 2018 – Европейска столица на спорта“.

Проф. Пенчо Гешев – ректор на НСА: „Това, което ние смятаме да подоготвим сега и да отпразнуваме тази годишнина бих казал е твърде наситено с прояви. Нашите стиденти, които винаги до сега от поколение на поколение се предава духа на академията. Запазили са духа на академията и самите те ще бъдат най-активно участващи във върховата проява. Това е на 2 декември в НДК, където ще бъде изнесен и спектакълат, който е в името на 75-ата годишнина на академията и, разбира се, на домакинството на София – столица на спорта през 2018 година“.

Кулминацията на церемонията, която ще се състои в събота, е връчването на знамето „София- европейска столица на спорта“ на столичния градоначалник Йорданка Фандъкова от президента на Асоциация на европейските столици и градове на спорта – Джан Франческо. Заедно с кмета на София на сцената ще излязат 9 олимпийски шампиони на България, чиито постижение са една от причината през следващата година столицата ни да получи това спортно отличие. Лице на спортната инициатива за 2018 година ще бъде златното момиче от ансамбъла по ходожествена гимнастика Християна Тодорова.

Християна Тодорова – бронзова медалистка от олимпиадата в Рио 2016: „За мен наистина е голяма чест да бъда лице на кампанията „София – Европейска столица на спорта“. Благодаря за гласуваното доверие. Наистина за мен спортът не е само здраве и дисциплина. За мен спортът е живот. Знам колко е важно един човек да бъде проактивен и да води по-добър здравословен начин на живот“.

Спорт за всички и подобряване на здравословния начин на живот са част от целите на инициативата на Спортната асоциация на европейските столици и градове и Европейската Комисия.