Ден на отворените врати на 7 декември в Операта

Инициативата е по повод 50 годишнината от създаването на фестивала

„Ден на открити врати“ по време на провеждането на Фестивала на оперното и балетното изкуство организира Държавна опера-Стара Загора на 7 декември. Инициативата е по повод 50 годишнината от създаването на фестивала, чието първо издание като Декемврийски музикални дни е било между 3 и 9 декември 1967.

Държавна опера-Стара Загора ще отвори гостоприемно врати между 11:00 и 18:00 часа. В рамките на 40-50 мин. посетителите ще могат да разгледат изложбата във фоайето на операта, да проследят прожекция на видеокадри от история на ФОБИ и да им бъдат представени най- интересните събития от програмата през годините. В зависимост от конкретния график за репетиции, гостите ще могат да проследят и процеса в създаване на събитията от фестивалната програма.

Документалната изложба „50 години Фестивал на оперното и балетно изкуство 1967-2017“ е подготвена със съдействието на Община Стара Загора, Държавна опера-Стара Загора, Регионален исторически музей, РБ “Захарий Княжески“, Държавен архив-Стара Загора и лични колекции. Нейното съдържание е подбрано от гл.ас.д-р Ема Жунич от Институт за изследване на изкуствата при БАН и Любомир Кутин – доктор по социология. Съхранени благодарение на
музейни експерти, библиотекари и любители на изкуството, днес показаните печатни материали придобиват нова стойност и усещане за времето, в което са създадени. Експозицията се допълва от костюми на Николай Гяуров, Георги Енев, Евдокия Здравкова- Хорозова , Миньо Минев.

Проектът „Ден на открити врати“ е част от усилията на Държавна опера-Стара Загора да популяризира оперното и балетното изкуство сред децата и младежите чрез нетрадиционни форми, които им помагат да бъдат свидетели и да осмислят тяхното създаване и споделяне.

Входът за всички е свободен.