Борисов за отклонения самолет: С Иран имаме прекрасни отношения

Има хора, които завиждат, има такива, които ги дразни, че държавата върви добре

Аз бях от първите, които отидоха в Иран, прекрасни отношения имаме с тях. Мисля, че обяснението, което дават към момента, че са ни сменили кацането от едно на друго летище го е предизвикало. Така премиерът Бойко Борисов коментира отклоняването на правителствения самолет от въздушното пространство на Иран.

Днес стана ясно, че самолетът с официалната ни делегация за Саудитска Арабия не е бил допуснат да прелети над територията на Иран снощи и затова се е наложило прелитане над Ирак.

На въпрос дали коментарите в България относно тази промяна в полета са пресилени, премиерът отговори, че „завистта в България започва да става характерна черта”.

„Има хора, които завиждат, има такива, които ги дразни, че държавата върви добре”, допълни Борисов, цитиран от биТВ.

От външното министерство определиха отказа на Иран да пусне самолета на премиера като неприемливо.

"Проявеното отношение бе оценено от българска страна като неприемливо предвид правителствения статут на пътуващата в самолета българска официална делегация и активния политически диалог и сътрудничество между България и Иран през последните години", посочват от ведомството.

Иранският дипломат изрази дълбоко съжаление във връзка със случая и увери, че става дума за техническо недоразумение.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен