ЕС: "Ислямска държава" си остава заплаха въпреки неуспелия "халифат"

Свят

30-11-2017, 13:24

Снимка:

consilium.europa.eu

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Жил де Керхов бе на посещение в Турция

Териториалните загуби напоследък на т.нар халифат ще отслабят "Ислямска държава" (ИД), но терористичната заплаха от екстремистите няма да намалее, заявява координаторът на ЕС за борба с тероризма Жил де Керхов в интервю за Асошиейтед прес.
По думите му не са се оправдали опасенията на някои за масово завръщане в Европа на бойци от ИД след загубата на територии в Сирия и Ирак. Разузнавателните служби описват това завръщане "по-скоро като струйка, отколкото като поток", каза той. Обаче хората, вдъхновени от идеологията на джихадистите, остават заплаха и групата вероятно ще се укрепи на други части по света със "слаби правителства" като Либия или Афганистан, добавя Де Керхов.
Експертът от ЕС изразява мнение, че на жените и децата от Европа, чийто съпрузи и бащи са се присъединили към ИД, трябва да бъде разрешено да се завърнат, но ако преминат ефективни програми за "рехабилитация". Той хвали усилията на Турция за укрепване на границата си със Сирия чрез издигането на ограда и засилена охрана, като според него сега е "десет пъти по-трудно" да се прекоси тази граница, отколкото преди.
Жил де Керхов бе на посещение в Турция с цел подобряване на сътрудничеството в борбата с тероризма. 
Групировката ИД бе изтласкана от повече от 96 на сто от обширните земи в Ирак и Сирия, които преди бяха под неин контрол. Това осуети постигането на целта й да създаде "халифат" в региона, припомня информационната агенция.



Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"