К. Ананиев: Никой български гражданин няма да бъде лишен от лечение

Общество

01-12-2017, 09:25

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кирил Ананиев: Подготвил съм план за действие в здравеопазването

Ресурсът, който е отделен за здравеопазване е 4 милиарда 712 милиона лева

Мораториумът върху новите лекарства се налага, защото бюджетът на здравната каса трябва да бъде стабилизиран. Това заяви за БНТ в първото си телевизионно интервю новият министър на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той увери, че никой български гражданин няма да бъде лишен от лечение. Ананиев допълни, че се налага преразглеждане на клиничните пътеки. Темата ще бъде обсъдена с Българския лекарски съюз. Първото, с което се е заел новият екип на здравното министерство, е преглед на състоянието на държавните болници.

По думите на здравния министър, бюджета за 2018 г. е по-добър от този за 2017 г., тъй като той позволява да продължи финансирането на доказалите се политики и програми през тази година, като надгражда и такива, които са част от управленската програма на правителството и които допринасят за подобряване качеството на услугите, които се дават на българските граждани.

"Има ясно изразени приоритети, в т.ч. един от приоритетите е здравеопазването. Ресурсът, който е отделен за здравеопазване е 4 милиарда 712 милиона лева, което е осигурява ръст на разходите около 485 милиона лева. От тях 407 милиона отиват като допълнителни разходи към бюджета на НЗОК. Този ресурс ще бъде използван предимно за детското и майчиното здравеопазване, профилактиката, ранната диагностика на заболяването, подобряване качеството на медицинските и стоматологичните услуги, електронното здравеопазване", обясни здравният министър.