Парламентът прие окончателно бюджета за 2018г.

Заложена е с процент по-висока вноска за пенсия и увеличаване с по два месеца на възрастта за пенсиониране

След 13-часов работен ден народните представители приеха държавния бюджет за 2018 година. Най-важният финансов закон предвижда догодина икономиката ни да порасне с 3,9%, безработицата да намалее до 6,2%, а инфлацията да е 1,6% – заради поскъпването на храните и горивата. Според разчетите на властта от догодина хората с най-ниски доходи ще получават 510 лева минимална работна заплата. Планирано е тя да се увеличава постепенно до 610 лева през 2020 г.

В документа е заложена с процент по-висока вноска за пенсия и увеличаване с по два месеца на възрастта за пенсиониране. От средата на 2018 година пък всички пенсии ще бъдат индексирани с 3,8%. Минималната пенсия ще стане 207 лева, а размерът на максималната ще стане 910 лева. Депутатите вдигнаха помощите за деца. Средномесечният доход за отпускане на семейни помощи за деца се увеличава от 400 на 450 лева. Месечните помощи за семейство с едно дете се увеличават от 37 лева на 40 лева. За две деца – от 85 лева на 90 лева; за три деца от 130 лева на 135 лева и за четири деца от 140 лева на 145 лева. За всяко следващо дете в семейството помощта ще расте с 20 лева, както досега. Промяна няма и при семейните помощи за семейства с близнаци, които остават 75 лева.

С малко над 3 млн. лева ще разполага Министерството по Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Депутатите отказаха да увеличат средствата за заплати в Селскостопанската академия, Агенцията по градушките и Напоителни системи. С приетия бюджет бяха предвидени 180,5 млн. лв.за опазване на границата, а 35,2 млн. лева са средствата отделени за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища. Депутатите първоначално приеха предложението от алтернативния бюджет на БСП да отпуснат 1,130 млн. лв. за ремонт на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и Зографския манастир в Света гора, но впоследствие се върнаха на текста и го отхвърлиха.