Температури от минус 15 до 15 градуса през декември

Общество

01-12-2017, 11:21

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Таро прогноза за декември

През декември се очаква средната месечна температура у нас да бъде около и под нормата

Най-ниските температури през декември у нас ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, а по Черноморието - около минус 7 градуса. Най-високите температури ще са между 10 и 15 градуса, а в районите чувствителни на южен вятър до 18 градуса. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, цитира БНТ.

През декември се очаква средната месечна температура у нас да бъде около и под нормата, която в Северна България и по високите полета е 0-1 градуса, в Горнотракийската низина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони - около 4 градуса, а в планините - от минус 8 до минус 3 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните райони - между 70 и 120 литра на квадратен метър.

Декември ще започне с много динамично време. Под влияние на серия от средиземноморски циклони, преминаващи през страната ни или близко до нея, ще се създават валежни обстановки. Ще има условия за значителни валежи. През първите дни от месеца ще духа умерен, в източните райони и северно от планините и временно силен юг-югозападен вятър и температурите ще бъдат високи. Валежите ще са от дъжд. Към 4-5 декември от север-северозапад ще нахлуе студен въздух. Температурите ще се понижат и дъждът ще премине в сняг. През последните дни от десетдневието температурите относително ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните. Отново ще има валежи, предимно от сняг.

Динамично ще се задържи времето през второто десетдневие на декември. През повечето дни температурите ще останат по-ниски от обичайните. Около 12-13 декември в края на десетдневието отново ще има валежи, в по-голямата част от страната, предимно от сняг.

В началото, в средата и в края на третото десетдневие на месеца, отново ще има вероятност за валежи, прогнозира метеорологът. Декември е първият зимен месец и в климатичната справка на НИМХ-БАН се посочва, че през него преобладава облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните през декември със снежна покривка в Северна България е 10-15, а в Южна България - 4-5 дни.

При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се повишават и се наблюдават т. нар. поврати на топлина. Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина. Средният брой на мрачните дни през декември у нас е от 9 до 14, на ясните - от 2 до 4, а на мъгливите дни в равнинните райони - от 7 до 12.

Според астрономическата справка в началото на декември слънцето в София изгрява в 7 часа и 37 минути, и залязва в 16 часа и 54 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 17 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 57 минути, и залязва в 17 часа и 3 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 6 минути.

Фазите на луната през декември са: на 3 декември - пълнолуние, на 10 - последна четвърт, на 18 - новолуние, а 26 декември - първа четвърт. Астрономическата зима започва на 21 декември в 18 часа и 28 минути.