Трус 6 по Рихтер разлюля Югоизточен Иран

Епицентърът е бил на 58 км североизточно от град Керман, който има 821 000 жители

Земетресение с магнитуд 6 разлюля рано тази сутрин Югоизточен Иран, съобщиха Ройтерс и Франс прес, цитирайки Геофизическия институт на САЩ. Първоначалните данни бяха за магнитуд 6,3. Местните власти не съобщиха за жертви, отбелязва АФП, цитира БНТ.

Епицентърът е бил на 58 км североизточно от град Керман, който има 821 000 жители. Огнището е било на дълбочина от 10 км. Десетина минути след първия трус е имало втори с магнитуд 5. Според сеизмологичния център на Техеранския университет земетресението е било с магнитуд 6,1. Последвали са още два труса с магнитуд съответно 5,1 и 4 на 59 км северно от Керман, както и двайсетина вторични.

От общо петдесетина села в засегнатия регион щети има в осем, но никой не е загинал, заяви по държавната телевизия Мостафа Мусави, вицегубернатор на провинция Керман. Пътищата към някои села са затворени, срутени са и стените на ред старинни сгради, съобщи друг представител на местните власти, цитиран в медиите.

Иранският офис на Червения полумесец информира, че в района са изпратени с хеликоптер осем екипа на организацията.

Земетресението в западната провинция Керманшах преди близо три седмици уби 505 души, напомня АФП, като цитира последните за момента официални данни.