Обещават многобройни събития в културния календар на Добричка област

Десетки фестивали ще оживят сцените в региона

Многобройни културни събития през 2018 година ще привлекат изпълнители и публика в Добрич, Балчик, Каварна и другите общини в региона, съобщиха от областната управа за подготвения културен календар.
Институциите, чийто патрон е Дора Габе, ще отбележат 130-годишнината от рождението на поетесата, черпила вдъхновение в Добруджа през дългия си творчески път. В Добрич ще бъде възстановена експозицията в родната къща-музей на актрисата Адриана Будевска - сред основоположниците на българския професионален театър, за 140-годишнината от нейното рождение. С поредица от прояви за 1300-годишнината от победната битка на хан Тервел край Константинопол община Тервел ще насърчи патриотичното чувство на деца и възрастни, посочват от областната управа.
Десетки фестивали ще оживят сцените в региона през годината. Община Добричка ще събере фолклористи от цялата страна в местността "Славната канара" за 50-ото издание на събора "Песни и танци от слънчева Добруджа". Студенти и преподаватели от висши учебни заведения по изкуствата ще покажат постиженията си през академичната година на фестивала "Виа Понтика" в Балчик. В крайморския град през юли в Дните на класиката ще звучат изпълнения на именити музиканти. Община Каварна ще събере най-младите потомци на българските общности зад граница на фестивала "С България в сърцето". Шабла ще изпрати лятото с Фестивал на хвърчилата и празник на плодородието.