Екатерина Захариева прие турския министър по въпросите на ЕС

„За нас Българското председателство на Съвета на ЕС е изключително важно”, заяви гостът

„Когато две съседни държави са искрени и честни една към друга, винаги можем да намираме решения на всеки въпрос. Турция може да разчита на искрената ни подкрепа”. Това заяви заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева пред Йомер Челик, министър по въпросите на ЕС на Република Турция и главен преговарящ с ЕС.
Челик е на работно посещение в България.
„За нас Българското председателство на Съвета на ЕС е изключително важно”, заяви гостът.
„България прилага един стандарт към всички страни, кандидатки за членство – насърчаване и подпомагане в реформите, които всяка страна трябва сама да извърши”, каза министър Захариева.
Захариева и Челик обсъдиха откриването на изцяло ремонтирания български храм в Истанбул „Свети Стефан”. Желязната черква ще бъде тържествено отворена на 7 януари 2018 г., в деня на свети Йоан Кръстител.
„Това е от онези много добри примери за етническа толерантност, които политиците е добре да даваме”, посочи министър Захариева и допълни, че София е единствената столица на страна от ЕС, в която православен, католически, юдейски и мюсюлмански храм се издигат един до друг.