Задържаха българка за сводничество и склоняване към разврат

Съвместната международна операция е проведена от Районна прокуратура – Благоевград и разследващи органи в Кипър

По искане на Районна прокуратура - Благоевград съдът е определил най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за Елмас Донева, обвинена за извършено от нея престъпление по чл. 159а, ал. 2, т. 6, вр. чл. 159а, ал. 1, пр. 3 и пр. 4 от НК.

Повдигнатото й обвинение е за това, че в периода 2010 г. – 2017 г. тя приела и укрила в наети и стопанисвани от нея жилища в гр.Ларнака и гр.Лимасол, Република Кипър, български гражданки с цел използването им за развратни действия. За предлаганите и предоставяните от жените сексуални услуги срещу заплащане им било обещавано получаване на процент от сумите, осигуряване на охрана, място за проституция, грижи и клиенти.

Обвиняемата Донева е била арестувана на 27.11.2017 г. при излизане от апартамента й в София, след шестмесечно използване на специални разузнавателни средства от Районна прокуратура – Благоевград и съставяне на съвместни екипи с кипърските власти.

При извършени претърсвания от пет апартамента в различни градове са иззети 19 000 евро, 28 мобилни апарата с предплатени карти с надписи „Лимасол“ и „Ларнака“, 2 лаптопа, видеокамера, множество документи, свързани с трансфер на парични суми от Кипър за България. Към настоящия момент са разпитани 8 свидетели.

През последните 15 години Елмас Донева се сдобила с документи за самоличност с различна комбинация от имена, поради което властите в Кипър, въпреки воденото от тях четиригодишно разследване срещу нея, били затруднени при установяване на местонахождението й.

В резултат на създадения по инициатива на Районна прокуратура - Благоевград международен екип и предоставянето на информация от българските разследващи органи на техните колеги в Кипър са били изяснени факти относно местопребиваването й.

През този месец обвиняемата се намирала предимно в България, подготвяйки се да пренасочи бизнеса си към Западна Европа. Именно в деня на ареста – 27.11.2017 г., последният й клиент имал запазен час в апартамент в гр.Лимасол, но посещението било осуетено от стартиралата в 11 часа съвместна операция в двете държави едновременно.

Датата на задържането на обвиняемата Донева е била съгласувана по време на координационна среща в гр.Хага между Районна прокуратура - Благоевград и разследващите органи от Република Кипър, един месец преди ареста.

По време на операцията по задържането й едновременно са били арестувани други лица в София,  Благоевград и эЛимасол. Предстои изготвяне на европейска заповед за арест на един от съучастниците на Донева, който е привлечен като обвиняем задочно. Същият е напуснал пределите на страната и заминал в страна на ЕС няколко дни преди провеждането на операцията.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен