В Югозападна България и днес има жълт код за валежи

Общество

02-12-2017, 10:12

Снимка:

pixabay

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Облачно и дъждовно и през уикенда

Нивата на всички реки на територията на Столичната община са повишени, осигурено е 24-часово наблюдение

Обстановката в софийското село Мало Бучино се нормализира. Там дъждът и снеготопенето предизвикаха наводнение. Нивата на всички реки на територията на Столичната община са повишени, осигурено е 24-часово наблюдение. Продължава и контролираното изпускане на водите на язовир „Суходол" 2. Следи се и нивото на реките и язовирите в Пернишка област.
До момента са получени 44 сигнала за завирявания, наводнени дворове, мазета и пътни участъци. Най-интензивен беще дъждът в южните и западните райони на София, от където са получени най-голям брой сигнали. До данни на БАН там са паднали над 40 литра на квадратен метър. Увеличените количества вода в реките се дължи освен на неспиращия цял ден дъжд и на снеготопенето в планините Витоша и Люлин, съобщават от СО.  
Нивата на всички реки, които преминават през територията на Столичната община, са значително повишени. Екипи на районните администрации, аварийното звено на Столична община и на пожарната осигуряват постоянно наблюдение на всички критични участъци.
Овладяна е ситуацията с излязлата от коритото си река Какач при село Мало Бучино. Екипи на Дирекция Аварийна помощ и превенция на Столична община, на пожарната и МВР разшириха коритото на реката.

В Югозападна България и днес има жълт код за валежи.
Обстановката е усложнена най-вече в Кюстендилско. В с. Гърляно вече е обявено бедствено положение.
На два пъти тази нощ реката излезе от коритото си, заля доста улици, има и пострадали къщи. В селото няма електричество.
В Дупница не е спряло да вали вече цяло денонощие. Река Джерман е буйна, местните хора не са виждали такава височина на водата от 2010 г., когато там имаше наводнение.Няма опасност обаче за града, тъй като стените около реката са високи и здрави.
15 сигнала за запушени улични шахти вече са отработени и е осигурена проводимост.