Коледно настроение превзе Стария град

Мисия Пловдив

02-12-2017, 15:15

Снимка:

ОИ "Старинен Пловдив"

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Майсторите сръчно извайваха красиви коледни творения, а техните помощници –децата с любопитство се включваха в различните работилници

Коледно настроение превзе Стария град още от ранния следобед. Балабановата къща се превърна в празнична „Ръкоделница за надежди”, в която майстори от Улицата на занаятите към Регионалната Занаятчийска Камара-Пловдив се превъплътиха в ролята на работливи джуджета.Те творяха различни коледни изделия заедно с деца със специфични потребности от Сдружение „Паралелен свят”, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания към КСУ „Олга Скобелева” и ученици от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян”.
 Занаятчиите, които се включиха в творческите работилници, бяха: Пепа Ставрева  (изработва кукли от текстилни материали), Слава Балджиева (занимава се с тъкачество), Валентина Моралийска (изработва цветя и накити от креп), Даниела Горалова  (занимава се с керамика), Тони Пранджева (занимава се с керамика).
Майсторите сръчно извайваха красиви коледни творения, а техните помощници –децата с любопитство се включваха в различните работилници.
„Идеята е нашите деца да участват с инициативи в общността.По този начин те могат да комуникират, да намерят приятели и съмишленици. Какво по-хубаво от това- в навечерието на Коледните празници- да си подадем ръка и чрез изкуството да общуваме”, сподели Кремена Стоянова, председател на Сдружение „Паралелен свят”. ”Изработените изделия от занаятчиите и децата ще бъдат предлагани на Благотворителен базар в кметството на район „Тракия”, който Сдружението организира от 18-ти до 22-ри декември.А нарисуваните картини от нашите деца, които донесохме днес, ще бъдат подредени в изложба в Балабановата къща”, допълни още тя.
„Наближават Коледните празници и децата изявяват желание да се включват в мероприятия, където се изработват изделия, които ще могат да подарят на свои приятели, а също и да дарят за Коледния базар в Капана”, каза Петър Иванов, социален педагог в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания към КСУ „Олга Скобелева”.
„Инициативата е хубава, децата обичат да творят и в момента часът им е изнесено „Занимание по интереси”.Тук малчуганите имат възможност да се запознаят с тънкостите на приложните занаяти.По този начин съчетават полезното с приятното и чрез подобен род дейности могат да излязат от класната стая и на територията на една от най-знаменателните къщи в Стария град -Балабановата- да се докоснат до изкуството, обясни Димитрина Владимирова, заместник-директор на ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян”.
И така,  „Ръкоделницата за надежди” продължи почти до късния следобед, след което
символично грейна Коледната елха на Лапидариума в Стария град. Там се събраха представители на отделните етноси в града, за да поставят своята празнична украса.Директорът на ОИ „Старинен Пловдив” г-н Минко Кафтански пръв закичи Коледната елха, а след него се присъединиха г-жа Савина Петкова-председател на Общински съвет-гр. Пловдив, Почетният консул на Армения г-н Ехиязар Узунян,  Маряна Имреорова- асистент на Почетния консул на Украйна в Пловдив и председател на Украинско-българското сдружение „Пловдив“, както и екипът на ОИ „Старинен Пловдив”.
Официалната церемония по откриване на празниците „Светлина и Надежда 2018“ се състоя на Римския стадион.Първата светлинка на цифрите „2018” запали Почетният консул на Армения г-н Ехиязар Узунян.Последваха го директорът на ОИ „Старинен Пловдив” г-н Минко Кафтански, г-н Ахмед Пехливан-председател на Мюфтийско настоятелство-Пловдив и съпредседател на Фондация  „Заедно“.След тях се включи Ставрос Стелианидис от Кипър- лекар, учил в Пловдив, който бе специален гост на събитието.В запалването на светлинките участваха още представители на Фондация  „Аракс“ и други.
Водещата на церемонията „Светлина за всички” Ахавни Кеворкян прочете специални поздравителни адреси-от г-жа Амелия Гешева-заместник-министър на културата на Република България и от г-н Георги Стаменов- кмет на район „Централен”.След което се обърна към всички организатори и гости на събитието: „Това е празникът, който, ние, гражданите на Пловдив, правим за своя град.Даряваме Светлина и Надежда. Една дръзка идея се превърна в традиция преди 7 години.И от един ден, в който украсявахме елхата на Лапидариума, днес имаме цял Коледен фестивал.За нас това означава, че духът на Пловдив е жив, а не само лозунг”, каза г-жа Кеворкян- директор на Арменски Културно-информационен център и съветник на Почетния консул на Армения.
Песни за светлия християнски празник Рождество Христово огласиха Римския стадион. Първи на импровизираната сцена излязоха талантливите изпълнители от Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ и дуо „Доминанто”. След тях запяха прекрасните деца от вокална формация на ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджиян“ .
Всички присъстващи на старта на празниците „Светлина и Надежда 2018“ поглеждаха  съм светещите цифри с оптимизъм и си пожелаваха Новата година да пристигне с много вяра, надежда и сбъднати мечти.