К. Ананиев: Спецакцията показа, че лекуваме българските граждани с най-доброто

Искаме да създадем една организация и една добре структурирана система на здравеопазването

„Резултатите от проведената акция показват, че лекуваме българските граждани с най-доброто, което се предлага в Европа“, каза здравният министър Кирил Ананиев по време на брифинг в МВР във връзка с разбиха престъпна група за паралелен износ на животоспасяващи лекарства. „Готов съм да водя дебат с всеки, който може да докаже, че лечението, медикаментите, лекарствата, с които лекуваме българските граждани, са по-неефективни и по-некачествени от тези, които се прилагат в Западна Европа. Като пример ще дам резултатите от тази акция – Целият обем лекарства, открит при тази акция, е предназначен за страните от Западна Европа“, каза още здравният министър.

По думите му потвърждение за това, че българските граждани са лекувани с най-доброто, което се предлага в момента в Европа е и фактът, че лекарствата, които се реекспортират в Западна Европа, там се продават на четири пъти по-висока цена. „Това, което предвиждаме с бюджета на НЗОК за следващата година, в това число и за лекарствата, са част от цялостната реформа, която ще проведем в системата на здравеопазването. Нашите мерки ще продължат и в останалите сектори от здравеопазването – медицински изделия, болнична помощ, извънболнична помощ. Искаме да създадем една организация и една добре структурирана система на здравеопазването“, подчерта министърът.

Министър Ананиев коментира и темата за наложения с приетия бюджет за догодина мораториум за най-нови терапии и лекарства за пациентите. „Убеден съм, че след акцията, която беше проведена през вчерашния ден, не става въпрос за 25 млн. лв. дебат, който се води по време на приемането бюджета на НЗОК и не става въпрос за тези нови молекули. Става въпрос за източване на бюджета на НЗОК за стотици милиони лева. Това са парите, които са предназначени за лечението на българските граждани“, заяви здравният министър.

„Ако тези нови лекарства, тези нови молекули се прилагат в девет от страните членки на ЕС, аз поемам ангажимента десетата страна да бъдем ние. Не бих желал нашата малка страна, закътана в Югоизточна Европа, да бъде поле на експерименти за българските граждани“, заяви Кирил Ананиев.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия