В понеделник се очаква решение по казуса с "царските имоти"

Общество

03-12-2017, 07:00

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Н. Нанков: Държавата не се отказва от „царските имоти”

Съда за правата на човека в Страсбург срещу България

Решението за т.нар. "царски имоти" е на финална права. В понеделник се очаква решението на работна група в Министерството на правосъдието, която преценява дали да бъде наложен мораториум върху делата за връщането на дворците "Врана" и "Царска бистрица". Отказала ли се е държавата от делата за "царските имоти"?

Решението на регионалното министерство да поиска от съда отлагане на делата, водени за собствеността на "царските имоти" предизвика искри в управляващата коалиция. Според депутатите на ВМРО - имотите трябва да бъдат държавна собственост.

От ВМРО уточниха, че все още не са обсъждали с партньорите си в управлението решението на МРРБ да се откаже от делата за "царските имоти". В пленарна зала, левицата обвини управляващите, че се меси в работата на съда.

През 2010 година бившият премиер Симеон Сакскобургготски подаде иск за завеждане на дело в Съда за правата на човека в Страсбург срещу България заради мораториума върху реституираните му имоти.

Според юристи, бившият премиер има всички шансове да осъди страната. Междувременно днес стана ясно, че държавата така и не е влязла във владение на именията "Ситняково" и Саръгьол", въпреки че повече от година е минала откакто Министерството на регионалното развитие окончателно спечели делата за двата имота с влязло в сила решение на Върховния касационен съд.