САЩ се оттеглят от глобално споразумение на ООН за миграцията

През септември 2016 г. всички 193 държави членки на ООН приеха единодушно необвързваща политическа декларация

Съединените щати се оттеглиха от Споразумението за справяне с мигрантските и бежански ситуации. Вашингтон определи действията на подписания в рамките на ООН договор като „непоследователни“.

„Споразумението от Ню Йорк за бежанците съдържа в себе си множество постановления, които влизат в противоречие с американската политика относно бежанците и мигрантите. В резултат на това президентът Доналд Тръмп реши, че САЩ трябва да се оттеглят от договора“, се казва в изявлението на американската делегация в ООН.

През септември 2016 г всички 193 държави членки на ООН приеха единодушно необвързваща политическа декларация, според която подписалите я страни ще спазват правата на бежанците, ще им помагат в търсенето на нов дом и закрила и ще им подсигуряват достъп до образование и работа.

Това е пореден договор, от който Тръмп решава да оттегли страната си. Преди това същата съдба имаха Парижкото споразумение за климата и Тихокеанското икономическо партньорство, а съдбата на договора за свободна търговия и инвестиции между САЩ и ЕС също остава неясна.