Обучават студенти от МУ-Пловдив на супермодерен тренажор

Мисия Пловдив

04-12-2017, 08:32

Снимка:

МУ – Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Курсът по ендоурология за студенти и специализанти започва по програма на Медицински университет – Пловдив от началото на 2018 година

Студенти по медицина и специализанти започват обучение на супермодерен тренажор в клиниката по урология в УМБАЛ “Пловдив”. Новият апарат за миниинвазивна хирургия “Virta Med” е швейцарски и дава възможност на него да се извършват всички видове операции на пикочния мехур и простатата, техниката е от изключително висок клас и се доближава почти напълно до реалните интервенции, посочи началникът на клиниката доц. д-р Димитър Шишков.
Тренажорът е закупен със съдействието на бившия министър на образованието Меглена Кунева. През 2015 година са предоставени целево 400 000 лв. на  Медицински университет-Пловдив за закупуване на апарата, на който да бъдат обучавани студенти в клиниката по урология към УМБАЛ “Пловдив”.
„Още преди 2 години заедно с Ректора на Университета - чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, предложихме всички университетски болници в града да се обединят около обучението на студентите. Тогава се реши апаратът да бъде ситуиран в първата клиника в УМБАЛ “Пловдив”,  заяви доц. Шишков.
Курсът по ендоурология за студенти и специализанти започва по програма на Медицински университет – Пловдив от началото на 2018 година.