"Светлина и Надежда за всички" е магията, която завладя Стария Пловдив

Мисия Пловдив

04-12-2017, 11:19

Снимка:

ОИ "Старинен Пловдив"

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Арменската общност се включи в празниците "Светлина и Надежда" 2018

"Светлина и Надежда за всички " е магията, която завладя Стария Пловдив от първия ден на декември. На първи декември почетния консул на  Р.Армения, директора на ОИ"Старинен Пловдив" и председателя на общински съвет в града под тепетата Савина Петкова, запалиха светлините на елхата на Лапидариума  и дадоха старт на почти едномесечната празнична програма.

На трети декември - неделя, емоцията на предпразничната подготовка беше концентрирана в Арменския комплекс в Стария град. Близо 180 деца и родители се събраха в двора на арменската църква "Сурп Кеворк", по покана на фодация АРАКС, за да украсяват елхата там. След неделната служба малките палавници получиха благословията на арх. Исаак Бохосян - предводител на арменската епархия на ААСЦ в България.

Благият свещеник от храма и владиката приветстваха гостите, пожелаха им здраве, радост и весели празници и с това започна обличането на празничното дръвче с разноцветни топки, гирлянди, ангелчета и еленчета. Децата едно през друго, със смях и светнали от радост очи слагаха играчка след играчка, докато дървото заблестя във всички цветове на дъгата, заблестяха златистите му драперии, подобно на светлината в детските души.

Една след друга следваха забавните коледни игри, един истински празничен спектакъл с десетки еленчета, принцеси и други приказни герои, оживяли около елхата.

Глъчката стихна за малко в залата на Арменски културен дом - Сърах, където председателката на фондация АРАКС - Мариам Гарабедян привества гостите. Тя и съпредседателите на фондацията с радост и заслужена гордост представиха двамата нови стипендианти на АРАКС, като с това средствата, дарени от организацията за развитието и образованието на даровите деца станаха 6000 лева.

Освен представянето на поредния стипендиант, Коледното празненство ежегодно е времето за презентиране на нова книга -  още една от традициите на тази фондация. Книжката тази година е "Забележителностите на Армения" в картинки за оцветяване с двуезичен текст. В същото време почетният консул на Армения  Ехиязар Узунян и директорът на Арменския културно - информационен център в Пловдив д-р Ахавни Кеворкян, презентираха новата книга на Благотворителния базар на дипломатите в София, където дадоха своя принос за благотворитлната инициатива.

Лакомствата и творчеството са неизменна част от празниците на фондация Аракс. Тази  част от програмата бе организирана от Мери Сарисян и Сърпухи Каприелян - част от екипа на фондацията, които сътвориха с талантливите и вдъхновени хлапета истинска феерия от белоснежни ангелчета и пъстроцветни меденки, ухаещи на джинджифил и канела. За нашите приятели в празничния ден пяха чаровните Симона Пачаджян и Даниела Дердерян от ВФ "Сирун".