Отмениха бедственото положение на територията на община Смолян

Животът

04-12-2017, 16:08

Снимка:

община Смолян

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пътят до Сажденик ще остане непроходим с месеци, необходим е сериозен ремонт

Нормализирана е обстановката в областите, засегнати от обилни валежи, през последните дни, съобщава пресцентърът на МВР.
Ситуацията в Перник, София град, Смолян, Кюстендил и Монтана е сравнително спокойна, количествата в язовирите, микроязовирите и хвостохранилищата са в нормални стойности.
Отменено е бедственото положение на територията на община Смолян, обявено заради обилните дъждове. Частично бедствено положение заради проблеми по инфраструктурата остава в селата Мугла, Стикъл и кметствата Арда, Могилица, Смилян и Петково .
25-метров участък от единствения път до кюстендилското село Сажденик е откъснат от придошлата през последните дни река Елешница. Единствените жители на селото са възрастно семейство, което отказва да бъде евакуирано.
Изграден е временен алтернативен път, по който може да мине високопроходим автомобил. Днес на двамата възрастни хора ще бъде закарана храна и медикаменти. Работи се по възстановяване на електроподаването до „Златанова махала“, където е къщата на двамата възрастни съпрузи. Те ще подпишат декларация, че отказват евакуиране. Пътят до Сажденик ще остане непроходим с месеци, необходим е сериозен ремонт.
Същевременно остава в сила частичното бедствено положение в с. Гърляно, обявено в събота сутринта, заради придошлите води на река Бистрица. Там е организирано денонощно наблюдение за нивото на реката, отстраняват се станалите поражения по дворни места, постройки от лек тип, укрепени са 3 от мостовете по реката.
Нивата на реките Струма и Места значително са понижени, нормализира се обстановката и в планинските общини в Благоевградско. Затова областният управител Бисер Михайлов е отменил плана за защита при бедствия, задействан на 2 декември заради обилните валежи.
Очаква се комисиите по места да представят доклади за нанесените материални щети по пътната и селищната инфраструктура.
Снегопочистващите фирми в София обработват пътните настилки и тротоарните площи със смеси срещу заледяване, заради валежа от сняг днес в София, съобщи пресцентърът на Столичната община. Опесъчени са пътищата Бояна - "Златни мостове" и Драгалевци - Алеко.
Градският транспорт се движи по обичайните си маршрути. От Столичната община напомнят на шофьорите да използват автомобилите си оборудвани за движение при зимни условия и да карат със съобразена скорост.