Студенти от МУ-Пловдив започнаха обучение на апарат от бъдещето

Животът

05-12-2017, 07:50

Снимка:

МУ – Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Техниката е от изключително висок клас и се доближава почти напълно до реалните интервенции

Студенти по медицина и специализанти започнаха обучение на супермодерен тренажор в клиниката по урология в УМБАЛ “Пловдив”. Новият апарат за миниинвазивна хирургия “Virta Med” е швейцарски и дава възможност на него да се извършват всички видове операции на пикочния мехур и простатата.
„Техниката е от изключително висок клас и се доближава почти напълно до реалните интервенции, посочи началникът на клиниката доц. д-р Димитър Шишков.
„Доц. Шишков успя да създаде една елитна урологична клиника и в нея работят много млади и опитни колеги, които са иновативни и създават високи стандарти. Това е една от причините да ситуираме апарата в нея”, обясни ректорът на Медицински университет-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.
Тренажорът е закупен със съдействието на бившия министър на образованието Меглена Кунева. През 2015 година са предоставени целево 400 000 лева на  МУ-Пловдив за закупуване на апарата, на който да бъдат обучавани студенти.
„Пожелавам успех в тази трудна урологична практика в отделението на болницата и да използват максимално този инструмент, защото това е едно от последните открития в хирургията. Това е поглед към третото десетилетие на нашия век”, каза още ректорът проф. Костянев.
Курсът по ендоурология за студенти и специализанти започва по програма на Медицинския университет – Пловдив от началото на 2018 година.