Лекари и сестри от "Пирогов" излизат на протест днес

Те обвиняват в некомпетентност сегашното ръководство на болницата

Лекари и сестри от "Пирогов" излизат на протест днес в 13 ч.,съобщиха от синдикалната секция "Подкрепа" в спешната помощ. Те са изпратили писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с редица искания и оставка на изпълнителния директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов.
Ако не бъдат удовлетворени исканията им медиците са в готовност  за протестни действия и оставки  в ключови  звена в най-голямата спешна болница у нас.
Медиците се обръщат към министъра на здравеопазването  като  го  уведомяват, че напрежението в най-голямата  спешна болница в страната нараства.
По думите им то е породено от хаотичното и некомпетентно управление на сегашното ръководство, изразяващо се в стихийни и необмислени действия и заповеди на Изпълнителния Директор, нарушаващи естествения ритъм, влошаващи работната обстановка, което очаквано води до изчерпващото се търпение на персонала.
Налице били скандални назначения и неоправдано раздуване на административни длъжности с високи трудови възнаграждения за сметка на медицински служители, свързани пряко с лечебния процес.
Като пример медиците дават  назначаване на зам.-директор по административна дейност – началника на кабинета на служебния министър Илко Семерджиев, когато в същото време болницата разполага с директор Дирекция административни дейности.
По думите на работещите в най-голямата спешна болница  ежедневни са опитите за системно нарушаване на трудово–правни разпоредби, касаещи трудово-правни отношения със служителите.
Според тях се създава  изключително голямо напрежение сред лекарите-специализанти, заради изготвяне на месечен график с дежурства не в клиниките за специализация, а на входа на болницата, което е унизително и е сериозна предпоставка за загуба на млади кадри.
Въз основа на тези искания  ръководството  на синдикалната секция "Подкрепа" в спешната помощ иска от министър Кирил Ананиев оставката на изпълнителния директор, както и на цялото ръководство на болницата.
Медиците допълват, че са в готовност за протестни действия с последващи колективни оставки на ключови звена в "Пирогов”, без които би се парализирала цялостната дейност на болницата.