ВАС прекрати делото на Мая Манолова срещу "Топлофикация"

Манолова коментира, че този казус има морални и обществени аспекти

Тричленен състав на Върховния административен съд /ВАС/ отхвърли жалбата на "Топлофикация" АД и прекрати производството по делото на Мая Манолова срещу дружеството. Решението на съда може да се обжалва пред петчленен състав. Причината за прекратяването е допусната грешка в касационната жалба от страна на "Топлофикация", предава БНТ.

Делото е за отказа на изпълнителния директор Георги Беловски да предостави достъп до обществена информация за дейността на дружеството по събиране на вземанията му по съдебен ред на омбудсмана. Манолова не е получила отговор в 14-дневен срок на въпросите си, съгласно закона, а от "Топлофикация" са изразили писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация не попада в приложното поле на ЗДОИ. Омбудсманът обаче завежда дело и го печели на първа инстанция пред Административния съд - София -град, а сега "Топлофикация" обжалва решението.

Пред медиите Манолова коментира, че този казус има морални и обществени аспекти. Тя обясни, че спорът е затова столичани да знаят как работи дружеството, как се управлява и как се харчат парите в него. Омбудсманът коментира, че гражданите имат право да разберат как са изхарчени 15 млн. лв. събрани от дружеството чрез юрисконсултски хонорари през 2015 г. при дела на "Топлофикация" срещу софиянци.

"Дружеството се е превърнало във феодал, който се отнася към столичани като към крепостни селяни, които имат право единствено и само да плащат", каза още Манолова.

Омбдусманът допълни, че през 2016 г. заведените дела от "Топлофикация" срещу столичани са 13 500 , а през 2017 г. според нея те може да стигнат 16 000.