Михаил Саакашвили призова своите съмишленици на митинг тази вечер край Върховната рада

Службата за сигурност на Украйна съобщи по-рано, че опозиционерът е обвинен "в съдействие на престъпна организация"

След неуспешния опит на украинските силови структури да задържат опозиционера Михаил Саакашвили той призова своите симпатизанти на митинг, "народно събрание", пред сградата на Върховната рада в Киев, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.
"Днес в 18.00 ч. събираме тук вече (вид народно събрание в стара Русия) и ще обявим по-нататъшните си планове да махнем престъпната групировка и да започнем процедура за импийчмънт на (президента Петро) Порошенко", заяви бившият грузински държавен глава от сцената в палатковия протестен лагер край парламента.
Лидерът на украинската партия "Движение на новите сили" заяви, че е готов да разговаря със следователи, но само в лагера. "Всички техни опити от самото начало, като започнем от анулираната регистрация на партията ми, отнемането на гражданството ми и вчерашните клевети - това е срамота", каза той.
Вчера генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко заяви, че Саакашвили трябва да се предаде в срок от 24 часа, след като негови привърженици му помогнаха по-рано същия ден да се изплъзне от полицейски арест. Службата за сигурност на Украйна съобщи по-рано, че опозиционерът е обвинен "в съдействие на престъпна организация". Преди това негов адвокат заяви, че "Саакашвили е обвинен в опит за сваляне на конституционния строй".
Киевски полицаи и агенти от Службата за сигурност на Украйна се опитаха тази сутрин да задържат Саакашвили в палатковия лагер, но срещнаха отпор от страна на протестиращите и се отказаха. Според демонстранти около 6 ч. сутринта неизвестни дошли в палатковия лагер и "започнали да бият всички".
Десет души пострадаха днес при сблъсъците в лагера, съобщи Оксана Блишчик, пресаташе на киевската полиция. Според нея активистите провокирали служителите на реда, "хвърляли се върху тях" и полицаите използвали сълзотворен газ.
"Имаме данни за четирима травмирани полицаи и за шестима пострадали граждански" лица, каза тя пред телевизия "НюзУан".