Tръмп призна Йерусалим за столица на Израел

Той призова за спокойствие и търпимост след решението за признаването на новата столица на Израел

Американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел. По-рано днес Тръмп заяви, че решението за признаването на Йерусалим за столица на Израел се очакваше отдавна.

„Мисля, че това се очакваше отдавна. Много президенти (на САЩ) заявяваха, че искат да направят нещо, но те не го направиха“, изтъкна той на правителствено заседание. „В съответствие със Закона за преместването на американското посолство в Йерусалим нареждам на Държавния департамент да започне подготовка за преместването на американското посолство от Тел-Авив в Йерусалим“, каза Тръмп.

Той призова за спокойствие и търпимост след решението за признаването на новата столица на Израел. Американският президент обяви също нов подход към израелско-палестинския конфликт. „САЩ се стремят към мирно регулиране в Близкия изток, което да удовлетвори и двете страни“, заяви президентът. Той потвърди, че скоро вицепрезидентът Майкъл Пенс ще посети Близкия изток. Решението за признаването на Йерусалим за израелска столица се посреща на нож в арабския свят и други части на света.