Доц. Х.Шивачев: Имаше проблем със заплатите в „Пирогов“

ДМС за октомври е отложено, но ще бъде платено преди Коледните празници

„Пирогов“ работи нормално. Имаше проблеми със заплатите, но те са от гледна точка на това, че самата болница беше и е в доста трудно финансово положение. Това призна в ефира на БиТВ доц. Христо Шивачев, председател на Борда на директорите на лечебното заведение.

Коментарът му бе по повод продължаващите и днес, вече трети ден, протести на служители на болницата.

Шивачев обясни, че на медицинския съвет на „Пирогов“ е било взето общо решение да бъде отложено допълнителното материално стимулиране (ДМС) за октомври, но подчерта, че всички служители са получили основните си заплати. "Целта е била да се покрият финансови искания от фирмите доставчици. Уверението на ръководството е, че ДМС, дължимо за октомври, ще бъде изплатено преди Коледните празници", каза той.

Гостът посочи и че това отлагане е било с цел да се избегне запорирането на сметки на болницата.

За обвиненията на протестиращите, че липсват медикаменти, дори чаршафи Шивачев каза: „Осъществяваме нормална дейност, не мога да кажа, че липсват неща, с които да работим. Частично има ограничение в снабдяването, което е по-скоро като финансова дисциплина, но не и като ограничение на работата“.

Той посочи, че не смята да подава оставка.

"Всеки има правото да каже своите искания и да получи отговор на въпросите си. В момента в „Пирогов“ тече проверка на Медицинския одит съобразно тези искания, така че ще видим какви са резултатите от нея", каза още Шивачев.

Според него няма раздуване на администрацията в болницата, а се правят редица стъпки за оптимизация на дейността ѝ.

Шивачев посочи, че задълженията на „Пирогов“ са около 21 млн. Според него при встъпването в длъжност на сегашния директор на болницата проф. Асен Балтов те са били 18 – 19 млн.

В момента самият Балтов е в чужбина на планиран годишен отпуск.