ЕС сериозно обезпокоен от решението на Тръмп за Йерусалим

Свят

07-12-2017, 09:44

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Външно призова статутът на Йерусалим да се договори след мирни преговори

ЕС призовава всички страни в региона към спокойствие и сдържаност

Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини изрази от името на Европейския съюз "сериозно безпокойство" във връзка с решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, предаде Франс прес, цитира БНТ.

"Европейският съюз изразява сериозното си безпокойство относно решението на президента на Съединените щати Тръмп за Ерусалим и последиците, което то може да има за перспективите за мир", посочи Могерини в комюнике.

"ЕС призовава всички страни в региона към спокойствие и сдържаност, за да се избегне ескалация на напрежението", изтъкна Могерини. По думите й само решение с две държави, което отговаря на стремежите на двете страни, е единственото реалистично средство за постигане на мира и сигурността, която заслужават както израелците, така и палестинците.

В телефонен разговор вчера с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, Могерини отново изтъкна твърдата позиция на ЕС, според която окончателният статут на Ерусалим като бъдеща столица на Израел и Палестинска държава трябва да бъде уреден чрез преговори, отговарящи на аспирациите на двете страни.