Красотата на Силви и домашен уют покорили Джони

Запознават се в митичната зала "Олимпия" в Париж

Френската телевизия M6 показа в памет на Джони Холидей юбилеен тричасов концерт на "Парк де Пренс" от лятото на 1993 година по-случай неговата 50-годишнина. Тогава, на този зрелищен спектакъл на Джони, с него пяха първата му съпруга Силви Вартан и техният син Давид. Интересно е да се припомни как Джони стана български зет.

Митичната зала "Олимпия" в Париж на булевард де Капюсин номер 28. Действието се развива в началото на 60-те. Ослепително красивата българка Силви Вартан е на сцената. Сред публиката на първите редове са нейния брат Еди и близкият му приятел и млад тогава певец Джони Холидей.

В един момент Джони споделя на Еди,че харесва много Силви.В този миг той още не знае, че тя е сестра на Еди.Братът на Силви се усмихва и обяснява ситуацията.

Джони получава разрешението от Еди да се запознае със сестра му. Красотата на Силви отдавна е пленила Джони. Но той се влюбва още повече в нея заради домашния уют, който забелязва в семейство Вартан. Там той вижда сплотена фамилия, която постоянно прави семейни вечери с много топлота и уют.Любимото му ястие при семейство Вартан е мусака. Той е приет като част от семейството на Вартан. И това много му допада.

Тук трябва да се спомене,че Джони е израснал със своите лели, които постоянно го водят по мюзикъли в Лондон, където те участват. Една от причините малкият Жан-Филип Смет, който по-късно ще стане световноизвестен като Джони Холидей, да свикне от детските години с музикалните забави е именно това.

Джони винаги е споменавал,че до 13-годишжна възраст свири на класическа китара и изпълнява песните на любимия си певец Жорж Брасенс. До момента в, който чува "Love me tender" на Елвис Пресли. И от тогава започва да свири на електрическа китара. И завинаги става пленник на рока. Неговата музикална разностранност не му пречи да изпълнява по-мелодични хитове на известния композитор Мишел Берже. Който написва много хитове за съпругата си Франс Гал и Вероник Сансон, с която в един период са гаджета. Преди тя да заживее в Щатите със Стивън Стилс от легендарната група Кросби, Стилс,Наш анд Йънг.

Ален Манукян е един от известните френски оценители на музикални формати. За гласа на Джони той казва,че има височините на тенор. А когато застава на сцената с разтворени крака, Джони си помага да поеме въздух и постигне характерното за него вибрато.

Силви Вартан пее във Франция първите си хитове "Марица" и "Никола". Тя става част от вълната на йе-йе заедно с Шейла и Франсоаз Арди. Джони пък е рокаджия със своите приятели Еди Мичел и Жак Дютронк,който е съпруг на Франсоаз Арди. В днешни дни техният син Тома Дютронк също е успял пввец.

Младите звезди Джони и Силви пълнят страниците и кориците на култовото младежко списание "Salut les copains". Двамата изживяват страхотна страстна любов, която ги отвежда пред олтара и на 12 април 1965 година  решават да се оженят далеч от медийния шум в църквата на селцето Локонвил. Но се намират хора, които издават местонахождението на сватбата и фенове и папараци препълват спокойното селце заради своите идоли.
Първоначално любовта на двамата се развива на високи скорости на любимите мотори и бързи спортни коли на Джони. А ритъмът на тяхната връзка е бесен като в култовата песен на Джони "Que je t'aime". На български звучи "Колко те обичам".

Песента е с емблематичен текст. Ето една малка,но гореща част

"Когато не искаш да си котка
И ставаш кучка,
И при повик  на вълка
разкъсваш веригите


Когато твоята въздишка
свършва с вик,
Когато аз казвам не,
а ти казваш да

В този бесен ритъм живеят двамата.Ражда им се син Давид, който от малък се учи да свири на барабани, подтикван разбира се от Джони.

Любопитно е,че Джони казва в свои интервюта,че през последните години се опитва напразно да излълни култовата си песен. Защото, когато започне интрото на "Que je t'aime" препълнените зали и стадиони не му "дават" да изпее песента. Феновете пеят вместо него.

След бурната им връзка  всичко е история. Силви Вартан живее в Щатите със своя втори съпруг Тони Скоти.Осиновяват съвсем малката Дарина, която е вече много красиво момиче и пее изключително добре. Джони се жени за актрисата Натали Бай, която го въвежда в света на киното. От техният брак произлиза бъдещата и много добра актриса Лора Смет. В интервюта тя казва,че иска да запази фамилията на баща си, който както е известно по рождение се казва Жан-Филип Смет. В последствие Джони се жени за Летисия. Имат две осиновени деца от Виетнам  Жад и Жой.

От "Пари Мач" обявиха,че приживе Джони е бил 77 пъти на корицата на списанието.Това показва, че все едно великият певец е бил в продължение на близо година и половина на челната корица на "Пари Мач" без прекъсване.  
Една от станциите на парижкото метро "Дюрок" за един ден носеше в памет на Джони името Джони Рок. И хилядите пътници снимаха за спомен одобрявайки инициативата.

 

Джони ще продължава да живее сред милиони хора със своите песни. Джони Холидей е епоха в световната рок музика.