Европейската комисия дава на съд Унгария, Полша и Чехия

Унгария, Полша и Чехия са на съд, заради отказа им да изпълнят задълженията си по приема на бежанци

Европейската комисия реши да подаде иск в Европейския съд срещу Унгария Полша и Чехия заради отказа им да изпълнят задълженията си по приема на бежанци, съобщи Франс прес.
В разгара на бежанската криза ЕС прие временна програма за разпределяне на мигрантите в страните членки по квоти. Комисията обвинява трите страни за отказа им да приемат нито един кандидат за убежище, въпреки че като цяло бежанският поток намаля благодарение на по-строгия граничен контрол и мерките за спиране на мигрантите извън границите на ЕС.
Унгария, Полша и Чехия настояват, че мюсюлманските бежанци нямат място в техните преобладаващо християнски общества и че се страхуват за сигурността си след кървавите атентати в редица европейски градове. Техният отказ предизвика напрежение в отношенията им с много от европейските страни, включително Италия, Гърция и Германия, които ги обвиняват, че в липса на солидарност и ги заплашват с прекратяване на финансирането от фондовете на ЕС за развитие.   
Комисията реши също да подаде иск в Европейския съд срещу Унгария заради приетите от нея спорни закони за неправителствените организации и висшето образование. През юни президентът на Унгария Янош Адер подписа закон, задължаващ НПО-тата да разкриват източниците си на финансиране от чужбина. А нов закон за висшето образование издигаше пречки пред финансиран от Сорос университет.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен