ЦИК ще проведе симулации на дистанционно електронно гласуване

Системата за дистанционно електронно гласуване е разработена от „Информационно обслужване“ АД съгласно договор, сключен с ЦИК

На 12 декември 2017 г. (вторник), от 10.00 часа, в зала „София“ на Гранд хотел София, ет. 2, Централната избирателна комисия (ЦИК) на Република България организира провеждането на симулации на дистанционно електронно гласуване. В изпълнение на § 145, ал. 3 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс ЦИК трябва да проведе три симулации на дистанционно електронно гласуване до края на 2017 г.
Симулациите са различен процес от експерименталното дистанционно електронно гласуване, което е предвидено да се проведе през 2018 г. на три последователно произведени избори, включително частични избори, съгласно § 145, ал. 1 и 2 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс.
Системата за дистанционно електронно гласуване е разработена от „Информационно обслужване“ АД съгласно договор, сключен с ЦИК. Разработената система за целите на симулациите е съобразена с разпоредбите на Изборния кодекс. Ще се проведат последователно три симулации, както следва: за избори за членове на Европейски парламент, за избори за народни представители и за избор на кмет на община, като помежду им е предвидено кратко технологично време.
Симулациите ще се реализират в зала с определен брой предварително регистрирани участници, сред които членове на Централната избирателна комисия, представители на различни институции, ангажирани с изборния процес, журналисти, неправителствени организации и др.
 
На 13 и 14 декември 2017 г. (сряда и четвъртък), от 10,00 ч., в хотел „Витоша“, гр. София, ул. „Росарио“ № 1, по проект „Изграждане и внедряване на система за дистанционно електронно гласуване“ ще се проведат симулации на дистанционно електронно гласуване в изпълнение на договор, сключен между Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) и „Ню Ай“ АД.
Симулациите са във връзка с реализиране на дейност 1 от проекта, поддейност 3 „Организиране и провеждане на 2-дневно събитие в гр. София с провеждане на три симулации на дистанционно електронно гласуване“. Системата, чрез която ще се направят симулациите, е определена от изпълнителя „Ню Ай“ АД като добра практика въз основа на извършено проучване и анализ в международен план в областта на дистанционното електронно гласуване. За основа за изработване на система за дистанционно електронно гласуване в България ще послужат предложените от изпълнителя препоръки, които са разработени в резултат на анализа, а не системата, чрез която ще се направят симулациите.
Двете събития имат за цел да представят пред обществеността чрез провеждане на симулации две различни по своята същност и технология системи за дистанционно електронно гласуване.
Участниците в различните симулации ще имат възможност да се запознаят с механизми за реализиране на дистанционното електронно гласуване и да участват в дискусии по темата, които ще предоставят възможност за идентифициране на положителните страни и потенциалните рискове при произвеждане на дистанционно електронно гласуване.