Л. Павлова: На 1 декември бяхме напълно готови за председателството

ЕС осъзнава, че без Балканите проектът на блока ще остане незавършен

Всички на Балканите осъзнахме, че няма нужда да обясняваме колко сме велики. Това каза в ефира на БиТВ министърът на българското председателство Лиляна Павлова.

„За мен тази среща е знакова, защото от много години, особено в съвременната ни история, такава не е имало. Лидерите, държавните глави от Западните Балкани първо да са заедно на една маса. Това отправя много важен сигнал за това, че може би на Балканите осъзнахме всички, че няма нужда да обясняваме колко сме велики и да спорим. Напротив, трябва да обединим усилията си, за да вървим напред. Време е да излезем от усещането, че Балканите са нещо негативно и несигурно, нестабилно, битки, войни, пререкания или барутен погреб. За мен беше важна обратната връзка. Всеки от тях каза, че са готови и сме заедно на една маса, въпреки различията и противоречията понякога да се обединим и да имаме стабилен регион на Балканите. Бяхме коректни към тях и премиерът Бойко Борисов също – ние не можем да направим чудеса. Не сме със заявката, че от нас зависи всичко“, коментира Павлова.

По думите й създаването на едни свръхочаквания или обещания, биха били още по-некоректни към тях. „Опитахме се да потушим хем емоциите“, добави министърът.

По думите й премиерът Борисов е казал на лидерите на Балканите, че трябва да спрем да се наричаме велики, защото сме най-бедният регион. „ЕС осъзнава, че без Балканите проекта за ЕС няма да е завършен. Все още  нямаме директна въздушна връзка между столиците на Балканите. Вчера обсъждахме жп линиите, Коридор 8 и 10, пътната инфраструктура и магистралите“, допълни Павлова.

„На 1 декември напълно бяхме готови за председателството – с приключените ремонтни дейности, останаха довършителни тестове на техниката с вече одобрена програма и приоритети. Вчера беше една генерална репетиция. Мисля, че беше много добре. Районът се налага да бъде отцепен от съображение за сигурност винаги когато има срещи. По време на председателството ще има дни, в които районът около НДК ще бъде с малко по-затруднено преминаване. В НДК е монтирана специализирана апаратура“, подчерта тя и уточни, че преводачите са тези, които са сключили споразумение с ЕС.

„Предстартовата треска приключи, защото първите срещи бяха проведени на 1 декември като част от председателството. На 1 януари с традиционния концерт в НДК ще го открием като културна програма с министъра на културата. На 11 януари в Народния театър ще бъде официалното откриване. На 12 януари започваме с първите пленарни срещи и оттам влизаме в поредицата срещи на високо ниво. Все повече стават наболелите теми, започвайки с Брекзит. Започваме и тежкия дебат за многогодишната финансова рамка. Бюджетът за председателството е 3-годишен и е до 75 млн. евро с всичко“, каза още Лиляна Павлова.