Студенти, вие сте!

Мисия Пловдив

08-12-2017, 10:25

Снимка:

pixabay.com

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Забраняван и отричан, празникът си остава тръпката на младежта

За поколения български студенти този ден е еуфоричен – Студентският празник 8-и декември и така е вече десетилетия.
Поколенията се сменят, но: Gaudeamus igitur, Juvenes dum sumus не може да не вълнува, защото означава и младост, и вълнение от ученето, което всеки сам е избрал, а и перспектива.
Студентският празник се чества официално от 1903 година, когато се е отбелязвал 15-годишният юбилей на Софийския университет и датата става празник на всички студенти в България.
Празнуването е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември - Международен ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на университета отново е възстановен на 8 декември.
Според данни от националната статистика през учебната 2012/2013 година около 230 000 студенти се обучават в държавнитевисши училища у нас, както и около 50 000 - в частните университети. Над 11 000 са чуждите студенти в България.

Макар и празник, всичко струва с пари, нали.

Между 100 и 250 лева ще струва на един студент 8 декември.
Най-предпочитаните дестинации си остават зимните курорти Банско, Боровец и Пампорово
На младите празникът дава повод за усмивки и приятни моменти с близки хора, а на работещите в областта на туризма – един добър старт на зимния сезон.
Полицията също ще бъде нащрек, както по пътищата, така и в курортите. Така че бъдете внимателни. Студенти, вие сте!Снимка на Деня

Щрихи от Плевен