Юнкер: Постигнахме пробив за Brexit

Свят

08-12-2017, 10:31

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Продължават преговорите между Юнкер и Тереза Мей

Великобритания напуска безусловно ЕС, заяви Тереза Мей

Брюксел и Лондон постигнаха пробив на преговорите за излизането на Великобритания от ЕС след 7 месеца диалог и първата фаза от преговорния процес е завършена. Това потвърди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция след срещата си с британската министър-председателка Тереза Мей в Брюксел, предадоха световните издания, цитира БНТ.

"Преговорите са трудни, но ние постигнахме пробива, от който се нуждаехме", коментира председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. "Доволен съм от справедлива сделка", каза той пред журналисти.

Завършването на първата фаза от преговорите за Brexit беше оповестено и в официално изявление на Европейската комисия, публикувано в петък. Резултатите от преговорите „ще бъдат представени за одобрение на Европейския съвет” на срещата на високо равнище на ЕС на 14 и 15 декември.

"Великобритания напуска Европейския съюз без условия, но се стреми към дълбоко партньорство и специални отношения с Брюксел в бъдеще", заяви премиерът Тереза Мей на пресконференция след срещата си с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в Брюксел.

По думите на Мей, Северна Ирландия се ползва от "уникални обстоятелства", тъй като е единствената в Обединеното кралство със сухопътна граница със страна от ЕС. Проблемът за тази граница заплашваше да извади от релси преговорите за Брекзит, припомня АП.