След колко време можем да шофираме, ако сме пили алкохол?

Общество

08-12-2017, 10:46

Снимка:

maxpixel

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Психотерапевт: Българите са зависими от алкохола

Според експерти периодът е поне един ден

В празничните дни се стига до дълги вечери на маса с много алкохол. Кога организмът ни се изчиства и кога можем да се седнем зад волана на автомобила – това се оказва много сложен въпрос.

Токсикологът от ВМА д-р Валентин Конов е категоричен, че зависи от вида на алкохола и от конкретното състояние на консуматора на алкохол. „Много често една такава информация, за това колко време след консумацията човек е в кондиция да шофира, би могла да подведе абсолютно всеки водач”, обясни той за БиТВ.

По думите на д-р Конов е хубаво е да има период от поне 24 часа без шофиране, ако някой е консумирал алкохол.

Австралийската асоциация на информационната индустрия дава следния пример: Ако консумирате бутилка концентрат от 750 мл или 3 бутилки вино в диапазона между 18 ч. и 2 ч. през нощта, тялото ви ще се освободи от погълнатото количество алкохол  едва около 18 ч. на другия ден.

"Алкохолът е враг, защото води до самоувереност и лоша преценка на пътя. „Първоначално човек изпада в стадий на еуфория, безгрижен е, реакциите му са такива, че все едно е придобил много сила, и точно това е подвеждащият елемент на употребата на алкохол”, казва още д-р Конов.

В практиката си токсикологът д-р Конов се сблъсква с редица пациенти, злоупотребили с алкохол. Сред най-тежките случаи е мъж, приет в токсикологията на ВМА със 7 промила. „Този човек беше в кома и трудно оживя”, подчерта токсикологът. При над 5 промила алкохол в кръвта обикновено се стига до кома, показва практиката на д-р Конов.

5 промила означава, че вероятно ориентировъчно човекът е изпил бутилка концентрат.

По данните на Пътна полиция през 2014 г. са заловени 14 627 шофьори, заловени зад волана след употреба на алкохол, през 2015 г. те са били 13 363, а миналата година – 15 742. Тази година до 3 декември статистиката показва, че да шофират след употреба на алкохол хванати 12 102 души.  

„Идеята е да се борим с манталитета – „две ракии може”. В ЕС има 4 държави, в които не се позволява абсолютно никаква консумация на алкохол за шофьорите – Румъния, Чехия, Унгария и Словакия”, отбеляза Настимир Ананиев, бивш председател  на транспортната комисия в парламента.

Той посочи, че в чужбина шофьорите се разделят на категории – стандартни; търговски, които шофират служебни коли; и нови водачи. „За всеки има различно ограничение. И ние трябва да вървим в тази посока”, смята Ананиев.

Беше направен и експеримент на живо т. нар. „алко очила”, тоест какво вижда пияният шофьор. Той показа, че при 1,7 промила картината е напълно изкривена. "Няма как при това положение човек да пази права линия, да има концентрация и няма как възприятията за близките и далечните обекти да бъдат правилни", каза Владимир Тодоров от Асоциацията на застраховани и пострадали при катастрофи.

"Основният проблем при шофирането след употреба на алкохол е забавянето на реакциите и изкривеното възприятие за дистанция", категоричен беше той.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"