Пшеницата в Добричкия регион е закалена

Няма опасност да пострада дори при рязко застудяване

Пшеничените посеви в Добричкия регион са закалени при продължаващите благоприятни температури и няма опасност за развитието им дори при рязко застудяване на времето, заяви за БТА професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт.
В Добричка област, която традиционно произвежда най-много зърно в страната, масивите с пшеница през новата стопанска година достигат 1 202 000 декара.
Метеорологичните условия в региона са идеални за укрепването на младата пшеница, тъй като температурната амплитуда не е голяма - от минус 3 градуса през нощта до 5-6 градуса над нулата през деня, коментира професор Киряков. По думите му дори термометърът да падне в близките дни до минус 8 градуса и равнината да остане без снежна покривка, посевите няма да бъдат компроментирани. Няма и опасност от каламитет на полски мишки, които през сухия септември и първата половина на октомври нямаше с какво да се изхранват, добави ученият.
Според него след падналите дъждове влагата в чернозема е достатъчна за посевите, които навлизат в покой. Важно е през зимата да има валежи и да се натрупат достатъчно запаси към началото на март, когато пшеницата навлиза в мощна вегетация.