Затягат контрола върху пушенето в заведенията

Новите правила предвиждат глоби да се налагат не само на собствениците, но и на управителите на заведенията

Държавата затяга контрола върху забраната за пушене на закрито. Освен здравните инспектори, ще обикалят и представители на неправителствени организации. Новите правила ще се въведат заедно със забраната на наргилетата в заведенията. Промените се подготвят от работна група и предстои да бъдат пуснати за обществено обсъждане до дни, съобщава NOVA TV. Очаква се те да влязат в сила до март догодина. Ресторантьори пък предлагат контрамярка - отново да има зони за пушачи, но там цените да са по-високи.
Новите правила предвиждат глоби да се налагат не само на собствениците, но и на управителите на заведенията.
Сега по закон глобата е за собственика на заведението. Санкциите често падат в съда, тъй като се връчват само на собствениците, а в повечето случаи тях ги няма по време на проверките.
Контролът е труден и защото инспекторите са малко, а задълженията им - много. Затова се предвижда от догодина в проверките да се включат експерти към общините, Агенцията по храните и Инспекцията по труда, които понастоящем нямат право да санкционират в подобни случаи.
При три констатирани нарушения се предвижда заведенията да бъдат временно затворяни.
Освен това с по-строгите правила за пушенето за закрито, ще влезе в сила и забраната за пушене на наргиле в заведенията.
Очакванията са по-строгите правила да влязат в действие до март догодина.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен