Ученици от НУМТИ „Добрин Петков” представиха клавирен концерт в Балабановата къща

Мисия Пловдив

09-12-2017, 13:09

Снимка:

ОИ "Старинен Пловдив"

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Концертът в Балабановата къща бе коледен подарък за любителите на клавирното изкуство

Коледен клавирен концерт на възпитаници на НУМТИ "Добрин Петков" - лауреати и носители на награди от VI-тия Клавирен конкурс "Шуман-Брамс" Пловдив-2017 г., се състоя в петък вечер в Балабановата къща. Събитието е част от празниците "Светлина и надежда" 2018, като негови организатори са ОИ „Старинен Пловдив” и НУМТИ „Добрин Петков”.

Клавирният конкурс „Шуман – Брамс” е създаден през 2003 г. от акад. проф. д-р Атанас Куртев и преподавателите по пиано в НУМТИ „Добрин Петков” Стелла Ослекова, Светлана Косева и Елена Велчева, с цел създаване на специализиран състезателен форум за млади пианисти от 7 до 25-годишна възраст.Конкурсът носи името на едни от най-ярките немски композитори на 19-ти век- Роберт Шуман и Йоханес Брамс, чието голямо и жанрово богато клавирно творчество е в значителна степен застъпено в курса на професионалното обучение по пиано за всички възрасти. Организатор на конкурса е НУМТИ „Добрин Петков”, с подкрепата на Министерството на културата и Община Пловдив.

През настоящата 2017 г. се проведе шестото конкурсно издание (1 – 3 ноември), в което участваха възпитаници на националните музикални училища и училищата по изкуствата в София, Пловдив, Русе, Бургас и Стара Загора, както и Нов български университет – София.

В днешния клавирен концерт 17 участници на възраст от 8 до 18 години с награди от конкурса „Шуман – Брамс” представиха виртуозни изпълнения пред публиката.Техните имена са: Борис Трифонов, Симона Попова, Мартин Йовков, Дейми Велчева, Диана Гяурова, Радослав Чиколов, Любен Банев, Габриела Влаева, Йоана Попова, Йордан Тодоров, Виктор Вичев, Борис Биков, Едуард Скалли, Тифани-Сидни Микова, Георги Чиколов, Трифон Димитров и Борис Петков.

„Всички деца многократно са завоювали награди не само от клавирния конкурс „Шуман – Брамс”, но и от национални и международни конкурси за пиано. По-големите от тях и досега имат активна концертна дейност и редовно участват в представителни концерти на училището. Преподавателите на участниците са дългогодишни педагози”, каза заместник-директорът на НУМТИ „Добрин Петков” д-р Поля Паунова-Тошева.

Концертът в Балабановата къща бе коледен подарък за любителите на клавирното изкуство.