Една годиния от трагедията в Хитрино

На 10 декември 2016 г. сутринта товарен влак дерайлира в района на гарата в селото

Днес се навършва една година от трагедията в Хитрино, при която загинаха 7 души, 29 бяха ранени, а стотици къщи бяха или напълно разрушени, или с нанесени сериозни щети.

На 10 декември 2016 г. сутринта товарен влак, превозващ цистерни с пропилен и пропан бутан, дерайлира в района на гарата в селото. Следва силен взрив, който води и до неописуемата трагедия. Сигналът за инцидента е подаден в 05.37 часа. За него обвинения получиха двамата машинисти на товарната композиция. Според обвинението композицията е навлязла в гарата в Хитрино със скорост от 78 км/ч, вместо с допустимите – 40 км/час.

От дарения, от държавата и европейските фондове за възстановяване на селото бяха събрани над 30 млн. лева, като до момента за строителство и оборудване са изразходвани 7 млн. лева. От общо 24-те къщи, които трябва да бъдат възстановени в селото, 11 са дарение от Камарата на строителите и ГЕРБ. Десет от тях са вече готови. Останалите 13 се изграждат със средства от социалния фонд. Напълно ремонтирани са покривите на над 60 къщи в селото. По още 30-40 се работи.

На годишнината от взрива с хората в Хитрино ще се срещнат министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областния управител на Шумен проф. Стефан Желев и председателя на Камарата на строителите в България Николай Станков.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен