Днес отбелязваме Международния ден на правата на човека

Общество

10-12-2017, 16:22

Снимка:

МВнР

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Свободата, справедливостта и равенството гарантират мира

Днес, 10 декември, отбелязваме Международния ден на правата на човека. Тази година се навършват и 70 години от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека -едно от най-важните и широкообхватни международни споразумения в света. Този основополагащ документ признава човешките права и свободи като дадени по рождение, осигурява равноправие и гарантира защита от насилие и наказания, които засягат човешкото достойнство. Това е най-превежданият документ в света, достъпен на повече от 500 езика, написаха от пресслужбата на МВнР.

Изготвена от представители на различни правни и културни среди от всички региони по света, Декларацията определя универсални ценности и общ стандарт за постижения за всички народи и всички нации. Принципите, залегнали в документа, са също толкова актуални и днес, колкото и през 1948 г., когато е бил приет от Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН).

България е ратифицирала всички основни международни конвенции, свързани с човешките права и свободи. Тази година се отбелязват и 25 години от ратифицирането на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.