МОСВ организира кръгла маса за втората кабинка в Банско

Темата противопоставя бизнеса и природозащитниците

С цел осигуряване на прозрачност за проектите на решения на Министерски съвет за Национален парк „Пирин“ и „Ски зона Банско“, Министерство на околната среда и водите организира кръгла маса с участието на заинтересованите страни.

На срещата ще бъдат дискутирани проектите на решения на МС за промяна на плана за управление на Национален парк „Пирин” и за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение на договор за предоставяне на концесия върху защитена територия, изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк „Пирин“, община Банско, област Благоевград за изграждане и експлоатация на „Ски зона с център гр. Банско“, предава пресслужбата на МОСВ.

Още миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че въпросът не е в строежа на втори лифт, а в това да се даде публичност и да се разясни на обществото как ще стане това. Доводите на защитниците на новата въжена линия са, че тя ще подпомогне развитието на туризма в Банско.

Еколозите обаче протестират срещу строителството в защитена зона. Техните опасения са, че лифтът ще се превърне в параван за масова сеч и огромно разширяване на ски зоната за сметка на парка.

На срещата ще участват Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Николина Ангелкова, Красен Кралев Григор Готов, Ивелина Василева, Искрен Веселинов, депутати и представители на НПО.