Могерини: ЕС е за възобновяване на мирния процес в Близкия изток

Целта на ЕС е възобновяване на близкоизточния процес

Европейският съюз подкрепя възобновяването на близкоизточния мирен процес въз основа на принципа на две държави с обща столица Йерусалим, заяви върховният представител на общността по външната политика и сигурността Федерика Могерини при пристигането си за среща с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху в Брюксел.
„Целта на ЕС е възобновяване на близкоизточния процес. Сигурни сме, че единствената реалистична позиция за постигане на мир е принципът на двете държави, които имат обща столица – Йерусалим”, каза Могерини. Тя подчерта, че страните от ЕС в близко бъдеще не планират преместване на посолствата си в Йерусалим. За пореден път Могерини предупреди за възможна ескалация на насилието, по-специално около светите места.

Могерини каза още, че през януари смята да обсъди ситуацията в Близкия изток с ръководителя на палестинската администрация Махмуд Абас.
Върховният представител напомни, че посещението на Нетаняху в Брюксел е първа визита на израелски премиер от 22 години.
На 6 декември президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че признава Йерусалим за столица на Израел и започва подготовка по преместването на американското посолство от Тел Авив.
Статутът на Йерусалим е един от ключовите проблеми в палестинско-израелския конфликт.
Израелците завладяха източната част на града през войната от 1967 и настояват, че Йерусалим е „единна и неделима” столица на Израел.
Палестинците искат столица на тяхната държава да бъде Източен Йерусалим.