ЦИК ще проведе симулация на дистанционно електронно гласуване

Политика

12-12-2017, 06:00

Снимка:

cik.bg

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Системата за дистанционно електронно гласуване е разработена от „Информационно обслужване“ АД

От 10.00 часа в зала „София“ на Гранд хотел София, ет. 2, Централната избирателна комисия (ЦИК) на Република България организира провеждането на симулации на дистанционно електронно гласуване. В изпълнение на § 145, ал. 3 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс ЦИК трябва да проведе три симулации на дистанционно електронно гласуване до края на 2017 г. Това съобщиха от пресцентъра на ЦИК.

Симулациите са различен процес от експерименталното дистанционно електронно гласуване, което е предвидено да се проведе през 2018 г. на три последователно произведени избори, включително частични избори, съгласно § 145, ал. 1 и 2 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Системата за дистанционно електронно гласуване е разработена от „Информационно обслужване“ АД съгласно договор, сключен с ЦИК. Разработената система за целите на симулациите е съобразена с разпоредбите на Изборния кодекс. Ще се проведат последователно три симулации, както следва: за избори за членове на Европейски парламент, за избори за народни представители и за избор на кмет на община, като помежду им е предвидено кратко технологично време.

Симулациите ще се реализират в зала с определен брой предварително регистрирани участници, сред които членове на Централната избирателна комисия, представители на различни институции, ангажирани с изборния процес, журналисти, неправителствени организации и др.