Не се стигна до консенсус за минималната заплата

Политика

12-12-2017, 16:08

Снимка:

bulgariautre

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Бисер Петков припомни, че размерът за минималната работна заплата за 2018 г., е 510 лв. месечно

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна съгласие по проекта за размера на минималната работна заплата. Минималната работна заплата вече е определена и приета в държавния бюджет за 2018 г., но процедурно трябваше да премине и през заседанието на НСТС.

След края на заседанието вицепремиерът Валери Симеонов разясни, че от приетите в плана шест точки по четири е постигнат пълен консенсус, което според него е много добър край на годината и се надява, че ще постави добро начало за следващата. „Както се очакваше, по проекта за нов размер на минималната работна заплата не беше постигнато съгласие. Същото се отнася и по отношение на спешните мерки за финансиране на просрочени задължения на общинските болници“, допълни Симеонов.

От своя страна, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков припомни, че размерът за минималната работна заплата за 2018 г., е 510 лв. месечно. „Разчетите показват, че като от 510 лв. се приспаднат данъкът и осигурителните вноски, се получава 397 лв.“, допълни той.

Васил Велев, председател на АИКБ очаквано заяви, че АИКБ не подкрепя проекта за минималната работна заплата. „Средната работна заплата ще бъде 566 лв. за догодина. Ще се получи съотношение над 51% минимална към средна заплата. В ЕС това съотношение е 42-43%. По този начин ще се заличи неквалифицирания труд и средноквалифицирания труд и ще се демотивират хората да повишават квалификацията си, защото ще получават едно и също възнаграждение. Това не е добре за икономиката“, вярва Велев.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов е на мнение, че на база на едни и същи цифрени данни могат да бъдат направени абсолютно противоположни изводи. „Очевидно е, че по тема като тази не можем да стигнем до съгласие. На мен ми омръзна вече 23-24 години да слушам едни и същи работи и да говоря едни същи работи по въпроса специално за минимална работна заплата“, заяви той.