Италия, Унгария и Словения останаха без газ, заради експлозия в Австрия

Свят

12-12-2017, 17:10

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Италия ще обяви извънредно положение относно енергийните доставки

Италия, Унгария и Словения останаха без газ, след експлозия в един от най-големите центрове за преразпределяне на природен газ от Русия в Европа, намиращ се в Австрия. При инцидента в Австрия загина един човек, а 18 души са пострадали, предаде Ройтерс.

Агенция „Блумбърг“ съобщава, позовавайки се на австрийския регулатор E-Control, че доставките на газ от Австрия за Италия, Унгария и Словения са спрени след инцидента. Не е ясно кога ще бъдат възстановени. Доставките на газ за Германия не са прекъснати. Отделно цените на природния газ във Великобритания отчетоха най-големия скок за повече от 8 години след експлозията в Австрия.

Италия ще обяви извънредно положение относно енергийните доставки след експлозията в газовия терминал в Баумгартен, Австрия.Това заяви италианският министър на индустрията Карло Календа, цитиран от Ройтерс. Календа поясни, че след инцидента в Австрия Италия е изпаднала в сериозен проблем с доставките на гориво, което подчертава необходимостта от изграждането на Трансадриатическия газопровод.