Ц. Караянчева откри изложба с репродукции на руски автори в парламента

Репродукциите на руските автори са толкова истински и реалистични, че ни потапят в атмосферата на онова време

Изложба с репродукции на картини от руски художници, посветена на 140-ата годишнина от Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.), откри председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде парламентарната пресслужба. Организатори на експозицията, която пресъздава моменти от военните действия, са Национално сдружение „Русофили” и Община Казанлък.

"Репродукциите на руските автори са толкова истински и реалистични, че ни потапят в атмосферата на онова време, когато всички усилия на българския народ са били насочени към неговото освобождение", отбеляза Цвета Караянчева. По думите й с този период започва новото летоброене на България и няма нищо по-хубаво от това да можем да разказваме на децата и внуците си за българската история и за героичните моменти в нея.

Председателят на Национално сдружение „Русофили” Николай Малинов посочи, че във войната са загинали 72000 руси. "Огромният международен отзвук на тази война показва, че тя е успяла да съчетае духовното и прагматичното", добави той.

Сред представените експонати са репродукции на картини като „Генерал М.Д. Скобелев на кон” на Николай Дмитриев-Оренбургски, „Император Александър II” на Егор Ботман, „Генерал Йосиф Гурко в Балкана” на Павел Ковалевски, „Шипка-Шейново. Скобелев при Шипка” на Василий Верешчагин и др.