Три старозагорски професионални гимназии предлагат дуално обучение

В разискванията взеха участие работодатели и педагози

В Стара Загора вече три професионални гимназии предлагат обучение по дуалната система. Това е резултатът от българо-швейцарския проект "Домино", който стартира преди три години, стана ясно по време на работна среща, организирана от областния управител Гергана Микова и месния офис на ТПП. В разискванията взеха участие работодатели и педагози.
Професионалната гимназия по облекло и хранене "Райна княгиня" си сътрудничи с 14 ресторанта, в които от следващата учебна година бъдещите готвачи и сервитьори ще имат реална възможност да усвояват практически знания и умения за двете професии.
В Професионалната гимназия по механотехника и транспорт "Н.Й Вапцаров" 25 ученици преминават през дуално обучение. Шест фирми са подали ръка на ръководството на гимназията и са дали съгласие децата да се обучават на практика в тях.
В Професионалната гимназия по електротехника "Г.С. Раковски" дуалното обучение също обхваща 25 ученици. Обнадеждаващ факт е, че интерес към гимназистите, преминали през такова обучение, проявяват дружества като "Мини Марица изток" и EVN.
Работодатели обясниха, че са необходими законови промени, които да позволят по-лесното наемане на лица под 18 г. на работа.
Оживена дискусия предизвика и темата дали е необходимо държавата да регулира броя на учениците в професионалните и в другите средни училища, като дава превес на професионалното образование. Надделя мнението, че в държава със свободен пазар подобни механизми трудно биха могли да бъдат задействани.