Богата празнична програма в община Добричка

Кметът на община Добричка – инж. Тошко Петков ще зарадва за Коледа и Нова година всички деца в 30 детски градини с коледни торбички с лакомства

Концерти, изложби, театрални спектакли, разнообразни инициативи и забавления предлага коледно-новогодишна програма на община Добричка. И тази година проявите започнаха със символичното запалване на светлините на коледната елха в сградата на общинската администрация. Със светването на коледната украса се сложи началото на празничните мероприятия, наситени с коледни концерти, базари, работилници и много весело настроение. Почти всеки ден от месец декември е ангажиран със забавни мероприятия, които ще продължат до края на месеца.

Началото на коледните концерти и тържества ще започне НЧ „Д-р Йосиф Йосифов-1884 г.“, с. Карапелит с концерт с участието на деца, ученици и самодейци от селото. В програмата през целия месец ще вземат участие и танцовите състави, певческите групи и формации към народните читалища в общината със свои концерти, представления и изложби.

На 15.12. от 12.00 ч. НЧ „Стефан Караджа – 1942 г.“, с. Смолница ще отбележи тържествено своя 75 годишен юбилей с празничен концерт с участието на самодейци от читалището, фолклорна танцова формация „Здравец“ към НЧ с. Дончево, ученици от ОУ „Климент Охридски“, село Смолница и фолклорна танцова група „Веселчани“, град Добрич. От 18.00 ч. на същия ден кметство село Паскалево и НЧ „Димитър Минчев – 1896 г.“ организират коледен концерт в салона на читалището с участието на певческата група при читалището, певческата група при клуба на пенсионера № 1, деца от детската градина в с. Паскалево и фолклорна формация „Настроение“, град Варна.

Коледен концерт на НЧ „Асен Златаров – 1940 г.“, с. Стефан Караджа ще събере всички жители и гости на селото на 17.12.2017 г. в салона на читалището от 12.30 ч.

На 18.12.2017 г. от 18.00 ч. читалищата в селата Владимирово и Фелдфебел Денково също ще зарадват малки и големи с празнични тържества.

На Игнажден – 20.12.2017 г. от 12.30 ч. празнична програма за всички жители на селото са подготвили самодейците от НЧ „Светлина-1941г.“, с. Ведрина. В с. Плачидол на 20.12 от 17.30 ч. ще има съвместен концерт на самодейците от читалищата на Плачидол и Методиево.

На 22.12.2017 г. със съвместни културни и развлекателни прояви ще отбележат коледните празници детските градини, училищата и читалищата в селата Ловчанци, Овчарово, Славеево, Методиево, Бенковски и Божурово.

На 24.12.2017 г. вечерта коледарските групи към читалищата в Славеево, Бранище, Овчарово, Ловчанци и Царевец ще поздравят по домовете жителите на селата с коледарски песни и благопожелания, и ще възпроизведат обичая „Коледуване“.

На 29.12.2017 г. ще се проведат общоселски веселия, новогодишни томболи, концерти, организирани от читалищата.

Богата палитра от коледни тържества предстои и в училищата в община Добричка:

ВОУ „Васил Левски“, с. Божуровона 22.12.2017 г. децата от начален етап ще рецитират стихове, ще пеят новогодишни песни, група коледарчета ще поздравят съучениците си с коледарската песен „Коледарче“.Първокласниците ще представят музикална драматизация на приказката „Дядо и ряпа“.Момичетата от втори, трети и четвърти клас са подготвили танц на снежинките.Музикална драматизация на песента „Снежен човек“ще представят децата от втори клас.Група ученици от трети клас ще представят драматизация на приказката „Най-скъпоценният плод“. 

В ОУ „Васил Левски“, с. Хитово,подготовката за коледните и новогодишни празници започна още от м. ноември, 2017 г.Обявиха се традиционните конкурси: „За най-красивaкласна стая“, “Най-хубава коледна картичка“, “Най-добре украсена сурвачка“.Фоайето на училището е празнично украсено, там се кипри красивата елха на училището. Снежинки, светещи гирлянди, коледни рисунки по стъклата на входната врата създават настроение още с влизането в училищната сграда. На 22 декември ще се проведе Коледно тържество, което ще открият група коледари от VІІ клас. Те ще благословят всички и ще пожелаят здраве, берекет и добруване през следващата година. Ще последват сценките „Дванадесетте месеца“ и „Коледари“, драматизацията „Коледен поздрав“, скеча „Дядо Коледа и момиче“.Ще се изпълняват песните: „Лудо младо“, „Казано честно“, „Вълшебни думи“, „Детелини“. Не може без кръшно българско хоро – то ще се поведе от учениците от ІV клас, а по-късно и всички останали ще се включат. Най-накрая ще дойде един очакван с нетърпение гост – дядо Коледа и ще раздаде подаръци на послушните деца и не само на тях. Най-добре представилите се в конкурсите ще получат заслужени награди.

ОУ „Неофит Рилски“, с. Ловчанци ще отбележи празниците с културни и спортни проявите. На 22.12.2017 г. от 11.00 часа – Коледен и Новогодишен концерт – публична изява на клуб „Пея, танцувам, празнувам“ и от 13.00 часа Коледен турнир по тенис на маса – публична изява на клуб „Здрави и силни“ по проект „Твоят час“.

ОУ „Отец Паисий“ с. Батово организира новогодишно тържество с представяне на коледния обичай, което ще се проведе на 22.12. в училището. Същият ден ще бъде подредена кулинарна изложба от обредни хлябове и ястия, приготвени от учениците, изложба на сурвакници и новогодишни картички, изработени от децата. На 18.12. пред учениците от училището ще изнесат представление артисти от куклен театър гр. Добрич – постановката „Коледа е за всички“. 

Учениците от ОУ „Климент Охридски” с.Смолница се подготвят за най- светлите празници–Коледа и Нова година от началото на месец декември. В извънкласните дейности по интереси по проекта „Твоят час” изработиха картички и украсиха училището, заедно със своите родители направиха сурвачки. В дейностите по интереси се запознаха с българските народни обичаи, коледната трапеза, написаха писмо на дядо Коледа.Коледното тържество ще се проведе на 22 декември 2017 г.в училище. Ученици ще рецитират стихотворения, ще представят сценка”Бъдни вечер” и песни за Рождество Христово.За веселото настроение на тържеството ще допринесе разиграването на томбола. Ще присъстват гости и родители.

От началото на месец декември кипи подготовка за коледните празници и в ОУ „Св.св.Кирил и Методий“, с.Дончево. Ученици и учители творят. В коледна работилничка се превръща всяка свободна минута. Класните стаи и фоайета греят с коледната си украса. Сръчни ръчички изработват венци от шишарки; снежни човечета от хартия; снежинки с чудновати форми; апликации; картички; свещници; гирлянди. От подръчни материали и с много фантазия се раждат чудни красоти! Разучават се коледарски песни. Същинският празник ще бъде на 22.12.2017 г. в училище с много игри, песни, стихчета, танци, закачки, подаръци и с вяра в Коледните чудеса.

Коледния календар в Обединено училище "Добри Войников", с. Победавключва следните културни прояви по дати:

18.12.17 г. – Коледуване при д-р Йорданова в здравна служба в с. Победа, в Земеделска кооперация в с. П. Минково и при частен земеделски производител Радослава Рогова - с. Котленци.

19.12.17 г. – Коледуване при частен земеделски производител Иван Колев в с. Победа

Гостуваща театрална постановка „Посрещане на дядо Коледа“в училището. Ще присъстват и децата от ДГ „Детелина“, с. Победа.

20.12.17 г. – Коледуване в Областна управа, Общинска банка, ДЗИ, Жилфонд, ЕТ „Калев 48“.

21.12.17 г. – Коледуване в кметство с. Победа и пенсионерски клуб с. Победа.

22.12.17 г. – Коледа в училище: Изложба от коледни картички и рисунки, весела поща, конкурси за най-добре украсена класна стая и най-оригинална украса, коледно тържество.

Празничния календар в Обединено училище "Никола Вапцаров"с. Карапелит включва следните мероприятия:

1. Изработване на картички за благотворителната инициатива "Дари коледна картичка, подари живот на дете с рядко заболяване", организирана от Асоциация хипофиза и Асоциацията на студентите по медицина от гр. Варна.

2. Училищен конкурс за картичка и сурвакница.

3. Гледане на постановката на ДКТ "Дора Габе" "Коледа е за всички" на 21.12.2017 г. – за учениците от начален етап.

4. Училищно коледно парти на 22.12.2017 г.